Diftongmissbruk, grötrim och löjliga namn

Du, vad är det för fel på finska rockband egentligen?

Ja vadå då, frågar du, förutom att de alla låter som The Mission och har Adidas Superstars till pösiga kostymer? Eller, fortsätter du, menar du det faktum att sångaren alltid är fulast i bandet och verkar helt galen i diftonger (maiiind, peiiin, raiiijt), ?

Jo du Kenneth, det skulle man kunna tro, och det är ju också två väldigt sanna och riktiga iakttagelser. Men nej. Jag menar att de har så sjukt dåliga bandnamn. Bortsett från 22 Pistepirkko, Satanic Warmaster och Finntroll och så har de alla riktigt usla namn, och dessutom en lång tradition av taskiga namnval i ryggen.

Om vi börjar med Hurriganes till exempel. Hurriganes! Hurricanes hade varit illa nog, men med detta avsiktliga (?) stavfel ger det ett lätt efterblivet intryck.

Sedan: Hanoi Rocks. "Chinese Rocks" är ju knarkslang, ombesjunget av Heartbreakers, men vad fan är Hanoi Rocks? Menar man att huvudstaden i Vietnam rockar, eller är det klipporna i Hanoi man menar? Ni vet, det finns inga klippor i den staden. Den ligger längs Röda Floden och har vallar, inte klippor. Antagligen tyckte de bara att det lät tufft, men varför då? Jo, jag vet vad första skivan heter1, men det låter inget ball alls ändå.

Sedan gjordes, som alla vet, ingen musik alls i Finland från 1985 och femton år framåt eftersom de var upptagna med att spela hockey, åka backhoppning, köra rally och utveckla mobiltelefoner som faktiskt inte krävde en sherpa för att användas till vardags.

Men kring det nya milleniet kom så the New Wave of Finnish Crap Band Names. Vi fick stifta bekantskap med störtlöjliga namn som The Rasmus, HIM, Lordi, Apocalyptica, Killer och så mitt absoluta favorithatobjekt: Sunrise Avenue. Det är nog till och med Europas sämsta bandnamn. Inte nog med att sångaren ser ut som att han är tolv år gammal, han är dessutom diftongmissbrukare och grötrimmare av rang. Men NAMNET! Sunrise Avenue, tänker du, är inte det den där daytime-såpan som gick på fyran för typ fem år sedan? Den där som alltid hade softad bild och där till och med statisterna såg ut som kulisser? Ja, nästan. "Sunset Beach" hette den.

Just det.
_________________________________________________
1Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks (1981)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback