Jämvikt eller nollvikt?

- Vi vill inte sälja Volvo, försäkrar Lewis Booth, chef för Ford Europa.
- Vi vill inte köpa Volvo, säger samtidigt Renault-chefen Carlos Ghosn.

(DN Motor idag:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=766865&rss=2216)

När utbud och efterfrågan är lika brukar man kalla det för marknadsjämvikt. Man brukar dock säga att det är en teoretisk situation, eftersom det är fler faktorer som styr olika mönster i det ekonomiska samhället. I praktiken råder det alltså oftast en övervikt åt det ena eller det andra hållet.

Men kolla här ovan! I dagarna har det florerat rykten om att Ford vill göra sig av med Volvo Personvagnar, och att Renault skulle vara en tänkbar köpare. Nu går dock cheferna ut från varsitt håll och säger att så inte är fallet. Den ena parten vill alltså inte sälja, och den andra vill inte köpa.

Detta måste ju vara ett framtida skolboksexempel på marknadsjämvikt i praktiken. Eller kräver teorin att någon vill sälja något, och att någon annan vill köpa det?

M

P.S. Stavas det egentligen jämvikt? Det ska inte vara jämnvikt? Och heter det jämställdhet eller jämnställdhet? Jag tror förvisso på de förstnämnda alternativen, men någonstans tycker jag att det egentligen ser lite konstigt ut. Jag saknar n:en. D.S.


Kommentarer
Postat av: Ika

jämvikt och jämställdhet

2008-05-05 @ 16:44:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback