Samma gamla samma gamla...

NBC Universal och News Corp kommer från och med i sommar att börja distribuera film och teveprogram på nätet. Det är en jättesatsning i samarbete med AOL, MSN och Yahoo, och kommer att vara helt gratis.

Haken?

Plural, tack. Hakarna lyder som följer: sändningarna kommer att vara annonsfinansierade. Materialet kommer att spelas upp i en egenpulad separat player på de respektive aktörernas sajter.

En fråga: vad, förutom det faktum att du kan kolla det du vill när du vill, är det absolut bästa med nedladdade avsnitt av exempelvis "Grey's Anatomy"? Jag tror att de flesta skulle svara avsaknaden av reklam. Jag tror att många dessutom skulle svara att det är så skönt att lägga sig i soffan med laptopen på magen och bara glo på Christinas tokigheter. Universal och Murdoch tycks inte ha fattat det, utan fortsätter i samma gamla spår.

Universal annonserade tidigare i år att man dessutom avser att lägga ut hela deras katalog av musik för gratis nedladdning. Lovande och högintressant, om det hela bara inte föll på samma tröga tänk. Ljudfilerna skulle förstås vara kopieringsskyddade och dessutom i ett eget filformat som inte en enda portabel musikspelare idag stödjer. Jag är uppriktigt förvånad över att man inte klämde in en liten reklamsnutt innan och efter varje låt när man ändå var igång.

Tänk själv. "This song is brought to you in association with Lockheed Martin, manufacturers of quality missiles since 1945".
Bom!
"All the leaves are brown..."

Läs mer:
http://www.resume.se/nyheter/2007/03/23/tv-jattar-borjar-visa-prog/index.xml


En snigel på Harrys öga

Jag har alltid ansett att 70- och 80-talisterna är landets gnälligaste, girigaste och mest irriterande åldersgrupp. Pensionärer ska man inte hacka på. Om de är sura och lite gnissliga så fair enough - de har rätt till det. 60-talisterna är mest clueless. De fick genomlida yuppieeran, A Flock of Seagulls och Ulf Adelsohn, och är således lite ärrade och slitna. Kidsen är skitjobbiga men de är just kids och därför får man ha överseende med dem. Mina föräldrar är 40- och 50-talister och ni vet ju hur föräldrar är: lite töntiga, lite mossiga, men i grund och botten ganska sköna och vettiga. De har å andra sidan haft det ganska jäkla bra de senaste 25 åren, varför minsta pip om orättvisor ter sig ganska ogint.
   Men så har vi ju som sagt dessa förbaskade skithögar i segmentet 25-35 år. Maken till lata, avundsjuka, högervridna paranoiker får man leta efter. De vill inte arbeta, men är ändå fullkomligt övertygade om att de kan göra ditt jobb bättre. Om du säger att du röstar på sossarna kallar de dig för en korkad, bakåtsträvande kommunist. Om du gillar Reinfeldt tycker de att han är en vek tönt som borde vrida åt tumskruvarna hårdare. Och att de skulle kunna göra hans jobb bättre. Dessutom är alla andra antingen ute efter att göra deras tillvaro sur eller att försämra något i det dagliga livet på pin tji. Av anledningen att alla andra är avundsjuka på dem för att de skulle kunna göra alla andras jobb bättre. Fast det är alltid någon som motarbetar dem.

Jag är fortfarande av denna åsikt, men de senaste veckorna har en ny, mer definierad, grupp glidit upp i Gnälltoppen. Nämligen en grupp som, iallafall i Norrbotten, alltid varit fredade från kritik: metallarna i allmänhet och gruvarbetarna i synnerhet. Efter att ha tagit del av den pågående avtalsdiskussionen kan jag bara ta mig för pannan när jag hör hur det låter. De här överbetalda skitstövlarna har mage att klaga över en tioprocentig löneökning över tre år, som dessutom ligger utöver den individuella löneökning de allra flesta har rätt att förhandla sig till. Det här är män och gubbar som redan har en grundlön på tjugofemtusen i månaden och uppåt. Det är ungefär den reella löneökning jag har fått över sju år. Och jag har lägre grundlön än så.

Det är ju de här praktarslena som pratar om solidaritet, rättvisa och "arbetarrörelsen". Vilken arbetarrörelse?Tänk om de skulle kunna stoppa sina pengar där munnen är och visa lite solidaritet med de som de facto jobbar hårdare än dem men tjänar långt mindre: kvinnorna inom vård, omsorg och skola. Jag har jobbat i gruvan under en kort period, och jag vet precis hur det går till. Nio av tio "arbetare" spenderar större delen av dagen med att köra bil och/eller trycka på knappar. Någon här och där har ett väldigt fysiskt arbete, men betalas också därefter. Jag har också legat på sjukhus en längre period och sett hur personalstyrkan där, till största delen bestående av kvinnor, sliter häcken av sig för löner som en nyanställd metallare skulle snyta sig och fisa på.

Jag har stor respekt för gruvfacket och Harry Rantakyrö, men de senaste veckorna har jag bara velat lägga en snigel på hans öga. Deras solidaritet är värd skit, om du frågar mig.

Don't call me nigga, nigga

Ordet nigger är från och med igår bannlyst i New York. Däremot går det fortfarande alldeles utmärkt att kalla kvinnor för sluts, bitches, whores eller cunts. Det är heller inga problem att kalla homosexuella för faggots, fudge packers, rug munchers eller dykes. Se det också som fritt fram att använda ord som gook, spic, wetback och towel head.

Jag tycker inte att det är ett roligt ord som man skall slänga sig med som vit. Samtidigt är det inte de vitas språk som blir bannlyst i denna härva. Om du och jag kallar varandra blekfis eller finnpajsare eller något i den stilen, kan vi förvänta oss att våra kommunalråd kommer springande med pekpinnarna då? Knappast troligt.

Sicken poänglös moralpanik. Att förbjuda ett pissigt ord men tillåta andra, vad kommer det att resultera i? Tja, rasisterna hittar nya ord, och gangsterrapparna tycker att det är ännu ballare att säga n-i-g-g-a.

(För övrigt tror jag att rapparna kommer att få problem att klämma in orden African American i sina texter och få det att flyta. Och blir Sly Stone tvungen att döpa om sin låt till "Don't Call Me Black Person, Whitey" - det sistnämnda ordet är ju fortfarande tillåtet?)